Calciul este mineralul cel mai abundent din organism, reprezentând circa 1,5 – 2% din greutatea corporală și aproximativ 39 % din totalitatea mineralelor din organism. În organism, calciul este distribuit astfel:
– 99% din Ca – în oase și dinți, sub formă de carbonați și fosfați
– restul de 1% – în sânge și în lichidele intra și extracelulare, sub formă de săruri solubile, cu multiple roluri metabolice.
Funcții ale calciului:
- intră în structura oaselor, sub formă de hidroxiapatită;
- stabilizator al membranelor celulare – influenţează permeabilitatea membranelor celulare;
- reglează eliberarea de neuro-transmițători în joncțiunile simpatice;
- reglează balanța ionilor de Na, K, Mg – cu rol în menținerea tonusului muscular și controlul excitabilității nervoase.
Alte funcții biologice ale calciului:
– activează unele enzime extra- sau intracelulare: tripsina, lipaza, fosfataza alcalină, colinesteraza etc;
– intervine în procesul de coagulare al sângelui.
Factori care diminuează absorbția de calciu:
– deficitul de vitamina D3
– acidul fitic din pericarpul semințelor de cereale, leguminoase uscate, legume
– se formează fitați de Ca insolubili
– acidul oxalic din spanac, măcriș, coacăze, tomate, mazăre verde, cacao, ciocolată
– se formează oxalați de Ca insolubili
– mediul alcalin: în care calciul și fosforul formează fosfat de calciu insolubil
– regimul alimentar foarte bogat în grăsimi
– motilitatea gastrointestinală excesivă
– diminuează absorbția
– stresul mintal sau fizic: poate afecta absorbția și eliminarea calciului
– unele medicamente afectează biodisponibilitatea și eliminarea calciului, ambele contribuind la o pierdere osoasă
– îmbătrânirea
– diminuarea eficienței de absorbție a Ca
– raport Ca : P < 0,75.
Necesarul zilnic de calciu:
DZR = doza zilnica recomandată – adulți: aproximativ 1000 mg/zi :
Cantități crescute de Ca – necesare în: perioada de creștere, de graviditate și de lactație.
Dozele recomandate funcție de: vârstă, sex, stări fiziologice: cuprinse între 200 – 1300 mg / zi.
Citește și „Casa” ungurească alimentară
Principalele surse alimentare de calciu:
– laptele si derivatele lactate.
Alte surse importante:
– unele legume-frunze: varza, varza creață, broccoli, andivele și
– unele sortimente de pește: sardine, somon, mai ales în conserve.
Deficitul de calciu
Produce deformări osoase, cunoscute sub numele de:
- rahitism la copii,
- osteomalacie la adulți (rahitismul adultului);
- osteoporoză la vârstnici.
Valorile extrem de scăzute ale calciului sanguin cresc iritabilitatea fibrelor și centrilor nervoși, manifestate sub formă de spasme musculare = tetanie.
Aportul excesiv de calciu
Consumul foarte crescut de Ca (> 2000 mg / zi) și/sau aportul de cantități excesive de vitamina D pot duce la hipercalcemii – manifestate prin calcifiere excesivă în oase și/sau țesuturi moi (ingestia excesivă de suplimente combinate de Ca + vitamina D).
Nivelul de consum superior tolerabil (UL) pentru Ca este de 2500 mg/zi pentru toate categoriile de vârstă de peste de 3 ani.
Consumul crescut de Ca interferă și cu absorbția altor cationi divalenți – Fe, Zn, Mn și, din acest motiv, suplimente de Ca și Fe se vor administra cu foarte mare atenție.
Alte efecte secundare ale unui consum excesiv de Ca:
– eliminare excesivă de calciu, cu posibilitate de formare de calculi renali
– constipație.