Produsele zaharoase sau dulciurile se caracterizează prin conținut ridicat de substanță uscată (până la 98%), alcătuită în cea mai mare parte din zahăr.
Dulciurile care conțin în majoritate zahăr furnizează organismului numai glucide; cele preparate din fructe conțin și săruri și vitamine, iar produsele obținute din semințe oleaginoase conțin și proteine și lipide.
Ele au valoare energetică ridicată și gust dulce nuanțat.
In functie de tehnologia aplicata si natura materiilor prime utilizate, dulciurile se clasifica astfel:
Clasa bomboanelor – obținute din masă caramel
Bomboane tari (dropsuri) – umplute și neumplute;
Drajeuri;
Bomboane și produse din fondant;
Bomboane comprimate, gumoase;
Produse zaharoase din masă gelificată: jeleuri, rahat, sugiuc;
Fructe zaharate;
Caramele.
Produse zaharoase pe bază de cacao – ciocolata.
Produse zaharoase din sâmburi grași:
Halva;
Produse obținute din alune, arahide, nucă, susan, după o anumită rețetă cu sirop de zahăr, arome, coloranți, purtând denumiri diferite: marțipan, persipan, nuga, crocant.
Produse de cofetărie:
Prăjituri: uscate și cu cremă;
Torturi – cu diferite glazuri.
Produse zaharoase dietetice – sunt fabricate după rețete speciale pentru diferite afecțiuni și categorii de vârstă.
Dulciurile se caracterizează printr-un aport caloric ridicat într-un volum mic. Ele sunt reprezentate în vârful piramidei alimentare, ceea ce înseamnă că trebuie să fie consumate cât mai rar.
Materiile prime de bază care se utilizează la fabricarea produselor zaharoase sunt zahărul și glucoza. La acestea se adaugă: mierea, pudra și untul de cacao, grăsimi, lapte și derivate, sâmburi grași, semințe oleaginoase.
Materiile auxiliare folosite sunt:
fructele, amidonul, băuturi alcoolice și nealcoolice
acizi, aromatizanți, coloranți și alți aditivi – conservanți, emulgatori – stabilizatori, substanțe de gelificare și materiale spumante
Materiile ajutătoare folosite uneori sunt: talc, parafină și ceară de albine, ulei de vaselină.