Fosforul (P) este unul dintre mineralele indispensabile, ocupând locul 2 după calciu ca pondere în țesuturi. Organismul uman adult conține 600-900 g P din care circa 80% se găsește sub formă anorganică, în oase și dinți, iar restul de 20% în forme active metabolic – face parte din ATP, fosfolipide, acizi nucleici, fosfoproteine, metaboliți intermediari și se găsește în toate celulele organismului și în lichidul extracelular.
Rolul biologic al fosforului:
– rol structural – component al oaselor și dinților;
– component al acizilor nucleici: ADN, ARN și al fosfolipidelor, compuși care: intră în structura membranelor celulare, intervin în sinteza proteinelor, multiplicarea celulară, transmiterea caracterelor ereditare;
– participă în ciclul energetic;
– este parte integrantă din unele proteine conjugate (cazeina din laptele matern);
– important pentru reglarea pH-ului.
Necesarul zilnic de fosfor
Doza zilnică recomandată (DZR) este apropiată de ingestia calciu pentru toate grupele de vârstă;
Necesarul zilnic: 700 mg P/zi, cu un interval de 400-1300, în funcție de vârstă, sex etc.
Citește și Piramida alimentară spaniolă
Deficitul de fosfor
Nu s-au descris carențe – excepție la prematuri – nu trebuie să se recomande suplimentări de fosfor;
Dacă totuși se înregistrează deficit de aport de fosfor, aceasta are drept consecință reducerea sintezei de ATP și alte componente organofosforice cu efecte asupra:
- funcțiilor renale
- neuro-musculare
- sistemului osos și
- sanguin
Surse alimentare de fosfor
Aproximativ 60% din aportul de fosfor provine din alimente de origine animală
20% din cereale și leguminoase
10% din fructe și sucuri
alte surse: ceai, cafea, condimente – aduc 3%
prin aditivi alimentari se aduce aproximativ 10% (SUA)
Sursele alimentare bogate în proteine sunt bogate și în P: lapte și derivate lactate, carne, viscere, pește și ouă.