Carnea
Carnea este un aliment important întrucât reprezintă principala sursă de aminoacizi esențiali. Prin carne se înțelege totalitatea țesuturilor animale folosite în alimentație (mușchi, nervi, tendoane, grăsime, viscere).
Proporția diferitelor țesuturi este determinată de starea de îngrășare a animalului, vârstă, sex, specie și rasa animalului.
Peștele
Peștele reprezintă un aliment extrem de valoros prin conținutul său în proteină de calitate superioară, grăsime bogată în acizi grași polinesaturați cu o mare eficiență în organismul uman, vitamine (A, D etc) substanțe minerale (fier, fosfor, potasiu, magneziu etc).
Oul
Valoarea nutritivă a oului se datorează în special proteinelor care au un conținut optim de aminoacizi esențiali, ceea ce a făcut ca proteinele din ou să fie luate ca termen de referință în aprecierea valorii nutritive a celorlalte proteine.
Comparativ cu proteinele din lapte și carne, proteinele din ou sunt de două ori mai bogate în tioaminoacizi (metionină, cisteină), conțin mai multă valină, fenilalanină, tirozină, dar sunt mai sărace în lizină.
Oul reprezintă o importantă sursă de vitamine, majoritatea concentrate în gălbenuș. Cantitatea vitaminelor scade prin păstrare.
Valoarea nutritivă a oului este dată și de conținutul în lipide de calitate superioară, reprezentate de lecitine și cefaline, care exercită o acțiune tonifiantă asupra activității nervoase.
Colina are rol important în metabolismul hepatic.
Oul reprezintă o sursă de săruri minerale, fiind bogat în fosfor, sulf, calciu, fier sub formă ușor utilizabilă.