Pentru etapa 1:
- Năut fiert – 300 g;
- Sare – după gust;
- Făină 00 – 1/2 linguriță;
- Boia de ardei – 1/2 lingură
- Ulei de floarea soarelui – 1/2 lingură;
Pentru etapa 2:
- Semințe de fenicul – o linguriță;
- Chimen măcinat – 1/2 linguriță;
- Semințe de muștar – o lingură;
- Ghimbir proaspăt curățat de coajă și mărunțit– un vârf de linguriță;
- Usturoi – 1/2 cățel;
- O ceapă mică;
- Piper – un vârf;
- Sare – un vârf;
- Lapte de cocos neîndulcit – 200 ml;
- Sfeclă roșie fiartă – 500 g;
Pentru etapa 3:
- Pătrunjel – câteva frunze;
- Nucă de cocos rasă sau fulgi de cocos – după gust;
- Ulei de masline extravirgin – după gust.
Mod de preparare:
1.Puneți năutul fiert într-un bol și adăugați sare, ulei de floarea soarelui, făină și boia de ardei, amestecați bine și puneținăutul pe o tavă de copt. Se coace în cuptorul preîncalzit la 200°C, timp de aproximativ 45-50 de minute, amestecând boabele de năut din când în când.
2.Între timp, pregătiți sfecla. Prăjiți condimentele într-o cratiță antiaderentă și adăugați uleiul și compoziția obținută prin tocarea și amestecarea cepei, ghimbirului, usturoiului și prin adăugarea câtorva linguri de apă. Se amestecă, se condimentează cu sare și piper și se fierbe timp de 5 minute, adăugând câteva linguri de apă. Adaugam sfecla taiata cubulete si adaugam laptele de cocos, ținând pe foc încă 10 minute.
3.Scoateți jumătate din sfeclă și amestecați restul compoziției până devine cremoasă, menținând pe aragaz încă 5 minute,la foc mare. Se ia amestecul de pe foc, se adaugă năutul, sfecla tăiată cubulețe, năutul prăjit, pătrunjel proaspăt, fulgi de cocos și ulei de măsline.
Betanina – cel mai puternic antioxidant conținut de sfecla roșie
Betanina (betanidin-5-O-β-glucosida) este cea mai frecvent întâlnită betacianină din regnul vegetal. Ca și aditiv alimentar, betanina este permisă quantum satis (atât cât este nevoie) ca și colorant natural roșu (E162).Mai mult betanina este utilizată ca și colorant în cosmetice și în industria farmaceutică. În ultimii ani, au fost studiate intens și beneficiile asupra sănătății aduse de betaină sau de alimentele bogate în betaină, așa cum este sfecla roșie.
Betanina are capacitatea de a neutraliza speciile de oxigen reactive, demonstrând și activitate reglatorie genetică. Mai mult, betanina poate preveni oxidarea LDL colesterolului și degradarea ADN.
Deși mult timp i s-a conferit și acest rol, capacitatea de scădere a tensiunii arteriale atribuite sfeclei roșii pare a fi mediată mai mult de nitratul conținut decât de betanină.