Primul examen naţional de dietetician autorizat va fi organizat în luna mai la Iaşi, fiind organizat de cinci instituţii de învăţământ superior care au un program de licenţă acreditat în specializarea nutriţie şi dietetică, în colaborare cu Colegiul Dieteticienilor din România (CDR).
Adina Rusu, preşedinte Colegiul Teritorial Iaşi al CDR şi secretar naţional CDR, declară, prin intermediul unui comunicat de presă, că primul examen de dietetician autorizat va fi susţinut la Universitatea de Medicină şi Farmacie „Grigore T. Popa” Iaşi, în data de 7 mai, fiind urmată apoi pe 15 mai de Universitatea de Medicină, Farmacie, Ştiinţe şi Tehnologie „George Emil Palade” din Târgu Mureş, pe 20 mai la Universitatea de Medicină şi Farmacie „Victor Babeş”, Timişoara, pe 21 mai la Universitatea de Medicină şi Farmacie „Iuliu Haţieganu” Cluj-Napoca şi pe 22 mai la Universitatea „Ştefan cel Mare” din Suceava.
„Examenul are aceeaşi metodologie şi tematică la nivel naţional, dar bibliografia şi subiectele vor fi stabilite la nivel teritorial, de către comisiile de examen aferente centrelor universitare organizatoare. Fiind organizat la nivel naţional, candidaţii au libertatea să îşi aleagă centrul universitar în care doresc să susţină examenul, care va consta într-un test scris, cu 50 de subiecte de tip grilă, şi va avea o durată de 3 ore”, a declarat, prin intermediul comunicatului de presă, Adina Rusu, preşedinte Colegiul Teritorial Iaşi al CDR şi secretar naţional CDR.
Potrivit sursei citate, pot susţine acest examen persoanele licenţiate în nutriţie şi dietetică şi care pot face dovada efectuării unui an de practică sau care au absolvit un program de masterat în acest domeniu.
„Le suntem profund recunoscători reprezentanţilor Universităţii de Medicină şi Farmacie „Grigore T. Popa” din Iaşi care ne-au acordat tot sprijinul necesar pentru susţinerea examenului din 7 mai, precum şi reprezentanţilor Ministerului Sănătăţii, care au susţinut demersurile făcute pentru înfiinţarea Colegiului Dieteticienilor din România şi care ne sprijină în continuare în vederea reglementării, controlului, dar şi a protejării acestei profesii”, a declarat Adina Rusu.
Aceasta a declarat că astfel de examene sunt organizate după mai bine de un deceniu de demersuri.
Conform sursei citate, promovarea acestui examen, reglementat prin Legea 256/2015 privind exercitarea profesiei de dietetician, precum şi înfiinţarea, organizarea şi funcţionarea Colegiului Dieteticienilor din România, este o condiţie obligatorie pentru dobândirea calităţii de membru al Colegiului şi pentru obţinerea dreptului de liberă practică pentru exercitarea profesiei de dietetician.
„Este o mare realizare ca, după mai bine de 10 ani de demersuri, să reuşim, în sfârşit, să reglementăm această profesie. Este un examen important care are rolul, pe de o parte, de a da greutate şi de a valida profesia de dietetician, iar pe de altă parte de a veni în sprijinul beneficiarilor serviciilor de nutriţie şi dietetică şi care vor putea alege, în cunoştinţă de cauză, specialiştii cu drept de liberă practică din acest domeniu”, a explicat Adina Rusu.
Sursa: AGERPRES