Vitamina PP este vitamina antipelagroasă („pellagra preventiv factor”). Vitamina PP are două vitamere (substanțe cu aceeași acțiune): niacina sau acidul nicotinic si nicotinamida.
Ce roluri are această vitamină?
- Ajută organismul să utilizeze glucidele și lipidele.
- Ajută la funcționarea normală a enzimelor din organism.
- Ajută la producerea de energie în celule.
Care este necesarul zilnic de vitamina PP?
Doza zilnică recomandată de vitamina PP pe grupe de vârstă și sexe, în echivalenți de niacină.
- sugari: 5-6
- copii (1-10 ani): 9-13
- adolescenți (11-18 ani): 17-20
- bărbați adulți: 19
- femei adulte: 15
- în sarcină: 17
- în lactație: 20
- peste 65 ani: 15
Ce alimente conțin vitamina PP?
Cantități importante de niacină se găsesc în foarte multe alimente: viscere, mai ales în ficat, carne, pește, leguminoase și cereale integrale (porumbul conține multă niacină dar legată de o proteină, fiind astfel o formă neutilizabilă de organism), drojdia.
Conținut mediu în alimente, în echivalenți niacină/1000 kcal:
- lapte de vacă 12,4
- lapte uman 9,9
- carne 46
- ou integral 19,8
- faină albă de grâu 7,4
- porumb 6,7
Deficitul de vitamina PP
O carență evidentă se manifestă prin simptomele sindromului celor trei „D”: dermatită, diaree și demență (sau mai exact confuzie mentală), cunoscut și ca pelagră. S-au descris simptome necaracteristice: astenia, anorexia, pierderi în greutate, vertij, cefalee – toate însoțite de tendințe depresive.
Excesul de vitamina PP
Consumul unui exces de niacină (din suplimente) poate cauza înroșirea pielii, rash sau afectarea ficatului.
Află mai mute din domeniul nutriției și dieteticii accesând NUTRIPROF