Se cunosc doua forme principale de vitamina D:
– vitamina D2 sau ergocalciferol – se gaseste in alimentele de origine vegetala si provine dintr-un compus numit ergosterol;
– vitamina D3 sau colecalciferol – se gaseste in alimentele de origine animala si provine dintr-un compus numit 7-dehidrocolesterol; de altfel, 7-dehidrocolesterolul se gaseste si in stratul epidermic al pielii umane unde se transforma cu mare eficienta in colecalciferol, sub actiunea radiatiei UV (in urma expunerii la soare);
[toggle_box title=”Ce roluri are aceasta vitamina?” width=”Width of toggle box”]
Vitamina D promoveaza absorbtia a doua minerale – calciul si fosforul – si regleaza cat de mult calciu ramane in sange. Totodata, ajuta la depozitarea acestor minerale in oase si dinti, facandu-le mai puternice si mai sanatoase.
Functiile vitaminei D:[starlist]
- indispensabila in formarea oaselor, in metabolismul Ca si al P;
- formele metabolic active: calcitriol si ergocalcitriol regleaza nivele serice de Ca;
- impreună cu hormonul paratiroidian regleaza: absorbtia de Ca si P in intestin, reabsorbtia renala de Ca si P, transportul Ca şi P catre fetus, legarea Ca si P in structura proteica osoasa, activitatea fosfatazei alcaline etc.
[/starlist]
[/toggle_box]
[toggle_box title=”Care este necesarul zilnic de vitamina D?” width=”Width of toggle box”]
Doza zilnica recomandata de vitamina D se exprima in mg de vitamina sau in UI (unitati internationale).
Ingestia zilnica suficienta pentru a evita rahitismul este de 2,5 mg vitamina D. Necesarul este crescut la sugari si copii pentru a asigura dezvoltarea scheletului si o crestere optima. Necesarul de vitamina D creste in sarcina si lactatie.
[box_success]
DZR prin dieta pe grupe de varsta, in mg:
sugari: 7,5 – 10
copii (1-10 ani): 10
adolescenti (11-24 ani): 10
adulti (25-50): 5
peste 65 ani: 5
in sarcina: 10
in lactatie: 10
[/box_success]
[/toggle_box]
[toggle_box title=”Vitamina D si soarele” width=”Width of toggle box”]Adultul normal obtine suficienta vitamina D prin expunere la soare si ingestie de cantitati mici prin alimente. Expunerea mainilor si fetei la lumina solara vara, 10-15 min/zi asigura suficienta vitamina D pentru a se evita rahitismul. In cazul persoanelor cu pielea intens pigmentata, patrunderea razelor UV in straturile mai profunde ale pielii unde se sintetizează vitamina D este limitata, dar acest aspect poate fi o problema doar daca expunerea la soare este de scurta durata.[/toggle_box]
[toggle_box title=”Alimente care contin vitamina D” width=”Width of toggle box”]
In alimentele de origine animala, vitamina D se gaseste sub forma de colecalciferol: unt, smantana, galbenus de ou, ficat.
Cele mai bogate surse sunt uleiurile din ficat de paste, in timp ce laptele nu este o sursa adecvata de vitamina D.
[starlist]Conţinut mediu de vitamina D al unor alimente / 100 g aliment
- sardine – 7,5 mg
- unt – 1,3 mg
- ou de gaina – 1,7 mg
- un litru de lapte – 0,6 mg[/starlist]
Ergosterolul, precursorul vitaminei D2, se gaseste in: drojdie, ciuperci, unele legume (spanac), ulei de germeni de cereale.
Vitamina D este stabila, nu se deterioreaza la incalzire sau depozitare indelungata a alimentelor.
[/toggle_box]
[toggle_box title=”Deficitul de vitamina D” width=”Width of toggle box”]
Carenta poate sa apara din cauza:[starlist]
- lipsei acesteia din dieta
- neexpunerii la soare
[/starlist]
Consecinţele carentei:
[starlist]
- la copii – rahitismul si
- la adulti – osteomalacia, dezvoltarea osteoporozei
[/starlist][/toggle_box]
[toggle_box title=”Excesul de vitamina D” width=”Width of toggle box”]
Intrucat este depozitata in organism, un exces de vitamina D poate fi toxic, putand duce la litiaza renala sau la slabiciunea musculara si a oaselor, sangerari excesive si alte probleme. Un exces poate proveni doar din suplimente si nu din alimente sau din cauza expunerii excesive la soare.
[/toggle_box]