Se cunosc două forme principale de vitamina D:
- vitamina D2 sau ergocalciferol – se găsește în alimentele de origine vegetală și provine dintr-un compus numit ergosterol;
- vitamina D3 sau colecalciferol – se găsește în alimentele de origine animală și provine dintr-un compus numit 7-dehidrocolesterol; de altfel, 7-dehidrocolesterolul se găsește și în stratul epidermic al pielii umane unde se transformă cu mare eficiență în colecalciferol, sub acțiunea radiației UV (în urma expunerii la soare).
Ce roluri are această vitamină?
Vitamina D promovează absorbția a două minerale – calciul și fosforul – și reglează cât de mult calciu rămâne în sânge. Totodată, ajută la depozitarea acestor minerale în oase și dinți, făcându-le mai puternice și mai sănătoase.
Funcțiile vitaminei D:
- indispensabilă în formarea oaselor, în metabolismul Ca și al P;
- formele metabolic active: calcitriol și ergocalcitriol reglează nivele serice de Ca;
- împreună cu hormonul paratiroidian reglează: absorbția de Ca și P în intestin, reabsorbția renală de Ca și P, transportul Ca și P către fetus, legarea Ca și P în structura proteică osoasă, activitatea fosfatazei alcaline etc.
Care este necesarul zilnic de vitamina D?
Doza zilnică recomandată de vitamina D se exprimă în mg de vitamină sau în UI (unități internaționale). Ingestia zilnică suficientă pentru a evita rahitismul este de 2,5 mg vitamina D. Necesarul este crescut la sugari și copii pentru a asigura dezvoltarea scheletului și o creștere optimă. Necesarul de vitamina D crește în sarcină și lactație.
DZR prin dietă pe grupe de vârstă, în mg:
sugari: 7,5 – 10
copii (1-10 ani): 10
adolescenți (11-24 ani): 10
adulți (25-50): 5
peste 65 ani: 5
în sarcină: 10
în lactație: 10
Vitamina D și soarele
Adultul normal obține suficientă vitamina D prin expunere la soare și ingestie de cantități mici prin alimente. Expunerea mâinilor și fetei la lumina solară vara, 10-15 min/zi, asigură suficientă vitamina D pentru a se evita rahitismul.
În cazul persoanelor cu pielea intens pigmentată, pătrunderea razelor UV în straturile mai profunde ale pielii unde se sintetizează vitamina D este limitată, dar acest aspect poate fi o problemă doar dacă expunerea la soare este de scurtă durată.
Alimente care conțin vitamina D
În alimentele de origine animală, vitamina D se găsește sub formă de colecalciferol: unt, smântână, gălbenuș de ou, ficat. Cele mai bogate surse sunt uleiurile din ficat de pește, în timp ce laptele nu este o sursă adecvată de vitamina D.
Conţinut mediu de vitamina D al unor alimente / 100 g aliment:
- sardine – 7,5 mg
- unt – 1,3 mg
- ou de găină – 1,7 mg
- un litru de lapte – 0,6 mg
Ergosterolul, precursorul vitaminei D2, se găsește în: drojdie, ciuperci, unele legume (spanac), ulei de germeni de cereale.
Vitamina D este stabilă nu se deteriorează la încălzire sau depozitare îndelungată a alimentelor.
Deficitul de vitamina D
Carența poate să apară din cauza:
- lipsei acesteia din dietă
- neexpunerii la soare
Consecințele carenței:
- la copii – rahitismul și
- la adulți – osteomalacia, dezvoltarea osteoporozei
Excesul de vitamina D
Întrucât este depozitată în organism, un exces de vitamina D poate fi toxic, putând duce la litiază renală sau la slăbiciunea musculară și a oaselor, sângerări excesive și alte probleme. Un exces poate proveni doar din suplimente și nu din alimente sau din cauza expunerii excesive la soare.