Vitamina E se mai numește și tocoferol. Acest nume este în legătură cu principala ei funcție biologică de a favoriza fertilitatea (în grecește tokos=naștere și pherein=a purta, a suporta). Se cunosc diverși tocoferoli cu activitate diferită, patru dintre aceștia fiind considerați mai importanți. Cel mai activ și mai abundent în alimente este alfa-tocoferolul.
Deoarece vitamina E este cuprinsă în lipidele alimentelor, după ingestia acestora este eliberată și absorbită la nivelul intestinului subțire. Ulterior, vitamina E este transportată de sânge la ficat și organe.
Ce roluri are această vitamină?
Vitamina E este esențială pentru reproducerea speciei și pentru metabolismul lipidelor. De asemenea, în organismul uman joaca un rol important, funcționând ca antioxidant. În această calitate, ea protejează hematiile față de diverși oxidanți toxici (radicali liberi ai oxigenului), previne oxidarea unor hormoni hipofizari și suprarenalieni, precum și oxidarea altor substanțe ce sunt utile ca atare (vitamina A și acizi grași esențiali). Un alt fapt demn de semnalat în legătură cu acțiunea antioxidantă a tocoferolului este conlucrarea sa cu seleniul în același scop. Protecția față de alterări celulare și distrugerea radicalilor liberi sugerează rolul vitaminei E în prevenirea îmbătrânirii, efectelor toxinelor ambientale și a unor forme de carcinogeneză.
Care este necesarul zilnic de vitamina E?
Doza zilnică recomandată (DZR) de vitamina E se exprimă în mg și UI (unități internaționale). Astfel, necesarul de vitamina E depinde de cantitatea de acizi grași polinesaturați (PUFA) din dietă. Cantități crescute de PUFA provin mai ales din uleiuri vegetale, ele însele surse importante de vitamina E. Se estimează că 3-4 mg alfa-tocoferol / zi asigură protejarea PUFA esențiali din dietă.
Necesarul zilnic de vitamina E pe grupe de vârstă, în mg:
- sugari: 3-4
- copii (1-10 ani): 6-7
- adolescenți (11-18 ani): 8-10
- adulți: 8-10
- peste 65 ani: 8-10
- în sarcină: 10
- în lactație: 11-12
Ingestii de vitamina E superioare necesităților zilnice nu exercită nici un efect curativ sau preventiv.
Alimente care conțin vitamina E
Cantități importante de vitamina E se găsesc în alimente comune ca:
- uleiurile din semințe – în special ulei de germeni de grâu
- alte surse alimentare: fructe oleaginoase, legume, grăsimile animale
Conținutul mediu de vitamina E al unor alimente / 100 g aliment:
- ulei de germeni de grâu – 215 mg
- ulei de floarea soarelui – 55,8 mg
- unt – 2,2 mg
- gălbenuș de ou de găină – 2,1 mg
- tărâțe de grâu – 2,8 mg
Deficitul de vitamina E
Întrucât vitamina E se găsește în foarte multe alimente, carențele sunt foarte rare și pot fi cauzate de malabsorbții sau anomalii în transportul lipidelor, manifestându-se prin neuropatie periferică.
Excesul de vitamina E
Majoritatea persoanelor care au luat doze mari de vitamina E nu au prezentat efecte toxice. Cunoscându-se toxicitatea celorlalte vitamine liposolubile, se recomandă evitarea megadozelor de vitamina E.