Calciul este mineralul cel mai abundent din organism, reprezentand cca. 1,5 – 2% din greutatea corporala, si aproximativ 39 % din totalitatea mineralelor din organism. In organism, calciul este distribuit astfel:
– 99% din Ca – in oase si dinti, sub forma de carbonati si fosfati
– restul de 1% – in sange si in lichidele intra si extracelulare, sub forma de saruri solubile, cu multiple roluri metabolice.
[box_light]
Functii ale calciului
– intra in scrutura oaselor, sub forma de hidroxiapatita;
– stabilizator al membranelor celulare – influenţeaza permeabilitatea membranelor celulare;
– regleaza eliberarea de neuro-transmitatori in joncţiunile simpatice;
– regleaza balanta ionilor de Na, K, Mg – cu rol in mentinerea tonusului muscular si controlul excitabilitatii nervoase
[/box_light]
Alte functii biologice ale calciului:
– activeaza unele enzime extra- sau intracelulare: tripsina, lipaza, fosfataza alcalina, colinesteraza etc
– intervine in procesul de coagulare al sangelui;
[box_dark]
Factori care diminueaza absorbtia de calciu

– deficitul de vitamina D3
– acidul fitic din pericarpul semintelor de cereale, leguminoase uscate, legume – se formeaza fitati de Ca insolubili
– acidul oxalic din spanac, macris, coacaze, tomate, mazare verde, cacao, ciocolata – se formeaza oxalati de Ca insolubili
– mediul alcalin: in care calciul si fosforul formeaza fosfat de calciu insolubil
– regimul alimentar foarte bogat in grasimi
– motilitatea gastrointestinală excesiva – diminuează absorbtia
– stresul mintal sau fizic: poate afecta absorbtia si eliminarea de calciului
– unele medicamente afecteaza biodisponibilitatea si eliminarea calciului, ambele contribuind la o pierdere osoasa
– îmbătranirea – diminuarea eficienţei de absorbtie a Ca
– raport Ca : P < 0,75
[/box_dark]
[box_info]
Necesarul zilnic de calciu
DZR = doza zilnica recomandata – adulti: aproximativ 1000 mg / zi :
Cantităţi crescute de Ca – necesare în: perioada de creştere, de graviditate şi de lactaţie.
Dozele recomandate funcţie de: vârstă, sex, stări fiziologice: cuprinse între 200 – 1300 mg / zi.
[/box_info]
Principalele surse alimentare de calciu:
– laptele si derivatele lactate;
Alte surse importante:
– unele legume frunze: varza, varza creata, brocoli, andivele si
– unele sortimente de peşte: sardine, somon, mai ales în conserve
[box_light]
Deficitul de calciu
Produce deformari osoase, cunoscute sub numele de:
- rahitism la copii,
- osteomalacie la adulti (rahitismul adultului)
- osteoporoza la varstnici
Valorile extrem de scazute ale calciului sanguin cresc iritabilitatea fibrelor si centrilor nervosi, manifestete sub forma de spasme musculare = tetanie.
[/box_light]
[box_dark]
Aportul excesiv de calciu
Consumul foarte crescut de Ca (> 2000 mg / zi) şi/sau aportul de cantităti excesive de vitamina D pot duce la hipercalcemii – manifestate prin calcifiere excesiva in oase si/sau tesuturi moi ( ingestia excesivă de suplimente combinate de Ca + vitamina D).
Nivelul de consum superior tolerabil (UL) pentru Ca este de 2500 mg / zi pentru toate categoriile de varsta de peste de 3 ani.
Consumul crescut de Ca interfera si cu absorbtia altor cationi divalenti – Fe, Zn, Mn si, din acest motiv, suplimente de Ca si Fe se vor administra
Alte efecte secundare ale unui consum excesiv de Ca:
– eliminare excesiva de calciu, cu posibilitate de formare de calculi renali
– constipatie
[/box_dark]