Se mai numește și vitamina H sau vitamina B8. Biotina este vitamină pentru om și animalele superioare, iar pentru drojdii, ciuperci și bacterii este factor de creștere.
Ce roluri are biotina?
Ajută organismul să producă energie în celule.
Ajută la metabolizarea lipielor, glucidelor și proteinelor din alimente.
Care este necesarul zilnic de biotină?
Aportul zilnic estimat ca sigur și adecvat, pe grupe de vârstă:
sugari: 10-15 mg
copii: 20-30 mg
adolescenți: 30-100 mg
adulți: 30-100 mg
Alimente care conțin biotină
Biotina se găsește în foarte multe alimente, dar se sintetizează și în intestin prin acțiune bacteriană, fiind ulterior absorbită.
Cele mai bune surse alimentare de biotină sunt: rinichi, ficat, gălbenuș de ou, unele vegetale (ciuperci), fructe (banane, struguri, fragi), drojdia.
Cantități moderate de biotină se găsesc în: oua, lapte matern, pește.
Nu sunt surse adecvate de biotină: carnea, unele fructe, laptele de vacă. Dietele reduse în lipide și colesterol sunt reduse și în biotină.
Citește și Piramida alimentară spaniolă
Deficitul de biotină
Carența de biotină a fost descrisă la pacienți alimentați parenteral mai mulți ani. Simptomele care apar la adult sunt:
– dermatită uscată, descuamări ale pielii, paloare
– grețuri, vărsături, anorexie
La sugarii mai mici de șase luni care au carență de biotină apare dermatita seboreică și alopecia.
Avidina este o substanță din albușul crud de ou care se combină cu biotina în intestin și împiedică absorbția acesteia. Avidina se denaturează prin fierbere.
Carbamazepina și primidona (anticonvulsivante) inhibă transportul de biotină în intestinul uman, putând duce la carențe de biotină la pacienții în tratament prelungit cu anticonvulsivante.
Excesul de biotină
Nu se cunosc efecte toxice ale biotinei.