Se mai numește și riboflavină.
Ce rol are această vitamină?
Ajută la transformarea aminoacidului numit triptofan în niacină.
Deficitul de vitamina B2
Cu excepția persoanelor care suferă de malnutriție severă, deficitul de B2 este foarte puțin probabil.
Deficit de riboflavină se manifestă prin simptome oculare (fotofobie, lăcrimare, arsuri în ochi, contracții dureroase ale pleoapelor, pierderea acuității vizuale), inflamații ale pielii, mucoaselor, buzelor, tract gastrointestinal.
Excesul de vitamina B2
Nu se cunosc supradozări de riboflavină.
Care este necesarul de vitamina B2?
Ca și în cazul tiaminei, necesarul zilnic de riboflavină depinde de necesarul energetic. Bărbatul adult are nevoie de 1,3 mg/zi, iar femeile adulte de 1,1 mg zilnic. În timpul sarcinii, necesarul este de 1,4 mg/zi, iar în perioada lactației – de 1,2 mg/zi.
În ce alimente găsim vitamina B2?
Riboflavina este amplu distribuită în alimente, dar este prezentă în cantități mici. Cele mai importante surse sunt:
- lapte și derivate lactate
- organe, carne, ou
- legume-frunze
- în cereale 60% din vitamină se pierde prin măcinarea făinii
- pâinea și cerealele îmbogățite pot constitui o sursă apreciabilă în aportul zilnic
- sursă endogenă: microorganisme intestinale – cantități nesemnificative
Conținutul mediu de riboflavină al unor alimente / 100 g aliment:
- oul de gaină 0,31 mg
- brânză 0,4 mg
- mușchi file de porc 0,31 mg
- ficat de vită 2,88 mg
- drojdie de bere 4,0 mg
- un litru de lapte conține 1,8 mg
Necesarul zilnic de riboflavină se acoperă în general din lapte, brânză, ouă și carne.