Se mai numește și ciancobalamina, acest nume fiind datorat constituției sale chimice, deoarece conține în moleculă o grupare cian și un ion de cobalt. Poartă indicele 12, fiind considerată al 12-lea produs izolat din complexul de vitamine B. Există și alte substanțe cu acțiune de vitamina B12 (vitamere) care au structuri asemănătoare ciancobalaminei.
În ficat, la omul sănătos, se găsesc în mod obișnuit trei compuși cobalaminici: metil-, hidroxi- și deoxiadenozil- cobalamina.
Ce roluri are această vitamină?
Această vitamină este necesară pentru creștere, pentru funcția metabolică normală a tuturor celulelor, dar în special a celor din aparatul digestiv, măduva osoasă, țesut nervos. Împreună cu acidul folic, intervine în sinteza acizilor nucleici.
Vitamina B12 intervine și în formarea de mielină, substanța care învelește axonul neuronilor.
Care este necesarul zilnic de vitamina B12?
Aport zilnic recomandat prin dietă, în mg/zi, pe grupe de vârstă:
sugari: 0,3-0,5
copii (1-10 ani): 0,7-1,4
adolescențti (11-18 ani): 2
peste 65 ani: 2
adulți: 2
în sarcină: 2,2
în lactație: 2,6
Necesarul de vitamina B12 este redus și se acoperă printr-o alimentație normală.
Alimente care conțin vitamina B12
Vitamina B12 se întâlnește în alimente proteice de origine animală: ficat, rinichi, carne, preparate din carne, lapte, brânză, ouă, pește. Vitamina B12 rezultată prin sinteza bacteriană intestinală nu se absoarbe, pentru că sinteza se finalizează în colon, după ileonul terminal.
Conținut mediu de vitamina B12 în alimente /100 g aliment:
- ficat de vită 65 mg
- gălbenuș de ou 2 mg
- rinichi de vită 33,4 mg
- mușchi de vițel: 2 mg
- 1 litru de lapte conține 4,2 mg
Deficitul de vitamina B12
Carența de vitamina B12 duce la deteriorarea sintezei de ADN, tulburând proliferarea celulelor cu diviziune rapidă și se manifestă printre altele prin anemie megaloblastică, oboseală, afectarea nervilor, hiperpermie, sensibilitate crescută la nivelul pielii etc.
Starea carențială duce astfel la instalarea unei patologii gastro-intestinale – anemia (scăderea numărului de globule roșii) și tulburări la nivelul sistemului nervos central. O dietă vegană urmată mai mulți ani poate genera stări carențiale de vitamina B12.
Excesul de vitamina B12
Nu se cunosc cazuri de supradozare cu vitamina B12.