Se mai numeste si ciancobalamina, acest nume fiind datorat constitutiei sale chimice deoarece contine in molecula o grupare cian si un ion de cobalt. Poarta indicele 12, fiind considerata al 12-lea produs izolat din complexul de vitamine B. Exista si alte substante cu actiune de vitamina B12 (vitamere) care au structuri asemenatoare ciancobalaminei.
In ficat, la omul sanatos, se gasesc obisnuit trei compusi cobalaminici: metil-, hidroxi- si deoxiadenozil- cobalamina.
[toggle_box title=”Ce roluri are aceasta vitamina?” width=”Width of toggle box”]Aceasta vitamina este necesara pentru crestere, pentru functia metabolica normala a tuturor celulelor, dar in special a celor din aparatul digestiv, maduva osoasa, tesut nervos. Impreuna cu acidul folic, intervine in sinteza acizilor nucleici.
[toggle_box title=”Care este necesarul zilnic de vitamina B12?” width=”Width of toggle box”]Aport zilnic recomandat prin dieta, in mg/zi, pe grupe de varsta:[starlist]
- sugari: 0,3-0,5
- copii (1-10 ani): 0,7-1,4
- adolescenti (11-18 ani): 2
- peste 65 ani: 2
- adulti: 2
- in sarcina: 2,2
- in lactatie: 2,6
[/starlist]
Necesarul de vitamina B12 este redus si se acopera printr-o alimentatie normala.
[/toggle_box]
[toggle_box title=”Alimente care contin vitamina B12″ width=”Width of toggle box”]Vitamina B12 se intalneste in alimente proteice de origine animala: ficat, rinichi, carne, preparate din carne, lapte, branza, oua, peste. Vitamina B12 rezultata prin sinteza bacteriana intestinala nu se absoarbe, pentru ca sinteza se finalizează in colon, dupa ileonul terminal.
Continut mediu de vitamina B12 in alimente /100 g aliment:
[starlist]
- ficat de vita 65 mg
- galbenus de ou 2 mg
- rinichi de vita 33,4 mg
- muschi de vitel: 2 mg
- 1 litru de lapte contine 4,2 mg
[/starlist]
[/toggle_box]
[toggle_box title=”Deficitul de vitamina B12″ width=”Width of toggle box”]Carenta de vitamina B12 duce la deteriorarea sintezei de ADN, tulburand proliferarea celulelor cu diviziune rapida si se manifesta printre altele prin anemie megaloblastica, oboseala, afectarea nervilor, hiperpermie, sensibilitate crescuta la nivelul pielii, etc.
Starea carentiala duce astfel la instalarea unei patologii gastro-intestinale – anemia (scaderea numarului de globule rosii) si tulburari la nivelul sistemului nervos central.
[/toggle_box]
[toggle_box title=”Excesul de vitamina B12″ width=”Width of toggle box”]Nu se cunosc cazuri de supradozare cu vitamina B12.
[/toggle_box]