Cunoscută și sub numele de retinol, vitamina A definește un grup de substanțe care au activitatea biologică a retinolului. Acest nume se datorează faptului că retinolul este un compus înrudit cu retinalul, substanță care intră în constituția bastonașelor din retină.
În prezent există tendința de introducere a termenului de retinoide pentru cuprinderea într-un singur grup atât a vitaminelor A naturale, cât și a substanțelor sintetice analoage retinalului.
Vitamina A are mai multe provitamine. Acestea sunt substanțe care, în organism, se transformă în vitamina A. Provitaminele A sunt carotenii, pigmenți de culoare galben – portocaliu – roșu, aflați în anumite vegetale care fac parte din alimentația obișnuită a omului.
Ce rol are această vitamină?
- este esențială în procesul de vedere – face parte din rodopsină, pigmentul retinei care captează energia luminoasă și o transformă în impuls nervos;
- este esențială în: procesul de creștere, dezvoltarea osoasă, formarea și conservarea țesuturilor epiteliale;
- intervine în sinteza proteinelor, în diferențierea celulelor osoase și a celulelor epiteliale ale mucoaselor;
- intervine în: procesele imunologice, reproducerea normală (în formarea hormonilor sexuali).
Care este necesarul zilnic de vitamina A?
Necesar minim de vitamina A al unui adult pentru a menține o concentrație sanguină adecvată și pentru a evita simptome carențiale este de 500-600 mg de retinol sau cantitate dublă de b-caroten.
Necesarul zilnic normal în ER (echivalenți de retinol) / grupe de vârstă:
- sugari: 375
- copii (1-10 ani): 400 – 700
- adolescenți (11-18 ani): 800 – 1000
- adulți: 800 – 1000
- peste 65 ani: 800 – 1000
- în sarcină: 800
- în lactație: 1200 – 1300
Deficitul de vitamina A
Deficitul de vitamina A a fost printre primele carențe vitaminice descrise în istorie. Aproximativ 5 milioane persoane – în principal sugari și preșcolari – se confruntă cu această carență.
Efecte patologice produse de carență:
- întârzieri de creștere – alterări în formarea cartilajului osos, în procesul de osificare;
- afectarea capacității reproductive – inhibarea ciclului menstrual, a dezvoltării placentei, a spermatogenezei etc;
- perturbarea proliferării normale de mucus și a secreției acestuia în epiteliile intestinale, pulmonare, bucale – producând țesut dur, cheratinizat și solzos;
- orbirea crepusculară, adică pierderea vederii în condiții de luminozitate scăzută;
- xeroftalmia cu hipercheratoză conjunctivală și alterarea corneei, până la orbire;
- susceptibilitate crescută la infecții bacteriene, virale, parazitare;
- alterări cutanate produse prin alterări caracteristice în textura pielii: ex. hipercheratoza foliculară etc.
Excesul de vitamina A
Supradozarea cu vitamina A poate să apară în cazul unui consum de ficat de animale polare sau de suplimente sau medicamente cu această vitamină.
Semnele principale de hipervitaminoză sunt determinate de alterări ale membranelor biologice.
Hipervitaminoza A acută poate să apară la doze: > 200 mg (600.000 UI) retinol la adulți și > 100 mg (300.000 UI) la copii.
Simptomele includ: grețuri, vărsături, oboseală, debilitate, cefalee, anorexie.
Alimente ce conțin vitamina A
Vitamina A preformată se găsește în alimente de origine animală ca formă de depozit la nivelul ficatului sau alături de grăsimea din lapte sau ouă.
Formele de caroten se găsesc în legumele cu frunze și fructele galbene. Culorile mai intense arată concentrații mai mari de provitamina.
Vitamina A se găsește în concentrații terapeutice în uleiul din ficat de morun.
Conținut mediu al unor alimente calculat ca vitamina A pură pentru 100 g aliment (1 mg vitamina A = 3,333 UI)
ficat de vită 8,2 mg
morcov 2,0 mg
ficat de vițel 3,9 mg
spanac 0,7 mg
unt 0,6 mg
caise 0,3 mg
margarină vegetală 0,5 mg
1 l de lapte conține 0,3 mg
ou de găină 0,2 mg
Alimentele care conțin vitamina A trebuie să se depoziteze în locuri reci și protejate de lumină, deoarece vitamina A se descompune sub acțiunea luminii și a căldurii în atmosfera umedă.
Prin fierbere, alimentele pierd până la 40% din conținutul vitaminic.
Alimentele congelate pe o perioadă mai mare de 12 luni la 23°C pierd între 5 și 10% din conținutul inițial de vitamină.