Piramida activității fizice (AF) înglobează exemple din acele activități care ar trebui făcute zilnic și acele activități care ar trebui să fie făcute de mai puține ori pe parcursul unei săptămâni, pentru o bună stare de sănătate.
În primul rând, trebuie definite anumite concepte și recomandă înainte de a trece le Piramida activității fizice. Astfel, orice mișcare a corpului produsă de mușchii scheletici se realizează cu un consum de energie. OMS recomandă ca adulții să facă cel puțin 30 de minute de activitate fizică (cel puțin o oră pentru copii) de intensitate moderată, de preferat în fiecare zi a săptămânii.
Dacă, în timpul activității fizice, o persoană este capabilă să poarte o conversație, fără a simți nici un disconfort, activitatea este, în general, de tip moderat.
Piramida activității fizice utilizează aceleași culori ca și sistemul semaforului. Nuanțele de verde sunt la baza piramidei și reprezintă acele activități care sunt recomandate în viața de zi cu zi. Aceste activități includ: mersul, urcatul scărilor, spălatul mașinii, activitățile de pe lângă casa și grădinăritul.
Mai sus, găsim activități de tip aerobic (cardio) acestea fiind recomandate de 3-5 ori pe săptămână, întrucât acestea sunt ideale pentru controlul greutății sau pentru pierderea în greutate. Astfel de activități sunt: alergatul, înnotatul, ciclismul și dansul aerobic.
Nuanțele de galben și portocaliu includ exerciții care implică o formă de rezistență (de exemplu ridicarea greutăților). Acestea sunt recomandate de 2-3 ori pe săptămână. Persoanele în vârstă și cele cu dizabilități trebuie să fie foarte prudente dacă fac astfel de exerciții.
Vârful piramidei este roșu, culoare care în mod normal desemnează pericolul. Așadar, nu este înțelept să petrecem tot timpul în fața televizorului sau a calculatorului.
Citește și Vitamina A – necesar zilnic