In timp ce structurile plantelor sunt alcatuite, in principal, din carbohidrati, structura corpului uman si cea a corpului animalelor au la baza proteine. Proteinele difera la nivel moecular de carbohidrati si de lipide, prin faprul ca au in compozitie azot.
Proteinele sunt constituientii organismelor vii cu cel mai inalt grad de complexitate. Denumirea lor deriva din cuvantul grecest „proteios” care inseamna „de prim rang, cel dintai”, denumirea de „proteina” fiind utilizata pentru prima oara de Jac Berzelius.
[box_tip]
Dintre rolurile proteinelor, mai importante sunt:
– rol structural majr, proteinele constituind materialul din care sunt realizate structurile celulare, membrane, organite celulare ca si materialul intercelular al tesuturilor si organelor;
– proteinele exercita actiuni catalitice, determinand varietatea nesfarsita de reactii biochimide din organismele vii.
– proteinele contractile stau la baza activitatii contractile si locomotoare;
– indeplinesc functii reglatoare, pot stoca si transmite mesaje chimice diverse;
– indeplinesc functii de transport si depozitare a unor compusi chimici ca ioni metalici, vitamine, oxigen, dioxid de carbon;
– apara organismul – imunoglobulinele.
[/box_tip]
[pluslist]
Proteinele se gasesc in urmatoarele alimente:
- carne si peste
- legume (fasole uscata si mazare)
- tofu
- oua
- nuci si seminte
- lapte si produse lactate
- cereale, unele legume si unele fructe (cantitati reduse de proteine comparativ cu alte surse)[/pluslist]
Proteinele sunt constituite din compusi mai simpli, numiti aminoacizi. Exista 20 de aminoacizi care intra in constitutia proteinelor din toate organismele vii. Unii dintre acesti aminoacizi nu pot fi sintetizati de corpul uman, si din acest motiv se numesc aminoacizi esentiali. Este esential sa furnizam organismului acesti aminoacizi prin alimentatie.
In dieta, sursele proteice sunt clasificate in functie de cati aminoacizi esentiali furnizează:
O proteina completa este cea care furnizeaza toti aminoacizii esentiali. Aceste surse se mai numesc si proteine de inalta calitate. Alimentele de origine animala, de exemplu carnea si pestele, laptele, ouale si branza sunt considerate surse de proteine complete.

