Se mai numește și vitamina B5. Acidul pantotenic poartă acest nume (în grecește, pan=tot, peste tot) pentru că este foarte mult răspândit în țesuturile vegetale și animale.
Ce roluri are acidul pantotenic?
Acidul pantotenic face parte din structura coenzimei A, fiind esențial pentru multe procese metabolice. Astfel, ca și constituient al coenzimei A participă la eliberarea de energie din carbohidrați, la degradarea și metabolismul acizilor grași, acționează în ciclul acidului citric, este implicat în sinteza colesterolului, fosfolipidelor, hormonilor steroidieni, a porfirinei – pentru hemoglobină.
Care este necesarul zilnic de acid pantotenic?
Necesarul zilnic de acid pantotenic este 4-7 mg pentru adulți.
Surse de acid pantotenic
Cele mai importante surse sunt: gălbenușul de ou, rinichi, ficat, drojdie.
Surse minore: broccoli, carne de vită macră, lapte degresat. O mare parte din acidul pantotenic conținut în carne se pierde prin congelare și aproximativ 33% prin preparare culinară. Prin măcinare se pierde 50% din acidul pantotenic din făină.
Deficitul de acid pantotenic
Întrucât această vitamină are o răspândire mare, nu s-a observat nicio boală carențială la om.
Excesul de acid pantotenic
Ingestia de cantități crescute de acid pantotenic pot cauza diaree. Nu se cunosc efecte toxice importante ale acestei substanțe.