Vitamina K poartă acest indicator deoarece este necesară coagulării. Pentru acest motiv i se mai spune și vitamina antihemoragică.
Ca și celelalte vitamine liposolubile, vitamina K are mai multe vitamere cu structuri chimice asemănătoare. În primul rând există două vitamine K naturale importante: vitamina K1, izolată din vegetale, și vitamina K2, izolată din țesuturi animale și bacterii intestinele (care au capacitatea de a o sintetiza). Foarte cunoscută este și o a 3-a formă, un compus sintetic liposolubil – vitamina K3 sau menadiona.
Ce roluri are această vitamină?
Cea mai importantă funcție a vitaminei K este implicarea ei în procesul coagulării. Astfel, vitamina K este esențială pentru formarea de protrombină și pentru sinteza hepatică a unor factori proteici care participă în procesul de coagulare sanguină.
Care este necesarul zilnic de vitamina K?
Se presupune că, din necesarul zilnic de vitamina K, jumătate provine din sinteza bacteriilor intestinale, restul fiind adusă prin dietă.
Necesar zilnic de vitamina K, în mg, pe grupe de vârstă:
- sugari: 5-10
- copii (1-10 ani): 15-30
- adolescenți (11-18 ani): 45-65
- adulți: femei; bărbați 60; 80
- peste 65 ani: 65
- în sarcină: 65
- în lactație: 65
Alimente care conțin vitamina K
Vitamina K se găsește în concentrații mari în legumele cu frunze: brocoli, varză, gulie, salata verde. Cantități mai mici se găsesc în fructe, alte legume, cereale, produse lactate, ouă și carne.
Deficitul de vitamina K
Carența de vitamina K apare foarte rar și se corelează cu malabsorbția lipidelor sau cu distrugerea florei intestinale prin antibiotico-terapie continuă. Hepatopatiile care interferă cu utilizarea vitaminei K pot produce carențe grave.
Excesul de vitamina K
Doze excesive de vitamina K sintetică (menadiona) pot cauza anemie hemolitică la animale de experiente și „icter nuclear” la sugari.