Vitamina C (acidul ascorbic) se mai numeste si vitamina antiscorbutica. Plantele si multe mamifere pot sintetiza vitamina C pornind de la glucoza si galactoza. Acidul ascorbic se distruge usor prin oxidare, in prezenta caldurii, in mediu alcalin. In plus, din cauza solubilitatii crescute in apa, vitamina C se elimina cu usurinta din alimente in apa de fierbere.
Desi in cantitati mici este prezenta si in tesuturi animale, prin expunere la aer si prin tratamentul culinar al carnii se distruge.
[toggle_box title=”Ce roluri are aceasta vitamina?” width=”Width of toggle box”]Vitamina C are roluri foarte importante in organism:[starlist]
- participa la sinteza de colagen
- favorizeaza respiratia celulara
- participa la cicatrizare
- reduce riscul de infectii
- intervine in biosinteza glucocorticoizilor
- imbunatateste absorbtia Fe
- inhiba probabil formarea de nitrozamine care sunt cancerigene
[/starlist]
[/toggle_box]
[toggle_box title=”Care este necesarul zilnic de vitamina C?” width=”Width of toggle box”]
Necesarul zilnic minim de vitamina C pentru a preveni aparitia scorbutului este de 10 mg, dar aceasta doza nu asigura rezerve acceptabile de vitamina C.
Doza zilnica recomandata pe grupe de varsta
[starlist]
- adult sanatos 60 mg/zi
- copii 45 mg/zi
- sugari 30-35 mg/zi
- sarcina – creste la 100 mg/zi
- lactatie – creste la 125 mg/zi
[/starlist]
Datorita concentratiei scazute de acid ascorbic in serul fumatorilor, se recomandă ca acestia sa creasca ingestia la cel putin 100 mg/zi.[/toggle_box]
[toggle_box title=”Alimente care contin vitamina C” width=”Width of toggle box”]

Acidul ascorbic din alimente se distruge usor prin oxidare, in prezenta caldurii, in mediu alcalin. In plus, din cauza solubilitatii crescute in apa, vitamina C se elimina cu usurinta din alimente in apa de fierbere. Desi in cantitati mici este prezenta si in tesuturi animale, prin expunere la aer si prin tratamentul culinar al carnii se distruge.
Sursele majore de vitamina C sunt fructele si legumele, de preferinta cele acide, proaspete sau daca este nevoie fierte rapid, in foarte putina apa, servite imediat.
Astfel, pierderi cumulate de vitamina C prin prepararea legumelor si conservare la frigider timp 24 ore pot ajunge pana la 42% pentru produsele proaspete si 52% pentru cele congelate. Refrigerarea si congelarea rapida ajuta la conservarea vitaminei. Astfel, nivelul de vitamina C in alimentele refrigerate si congelate rapid este mai mare decat in alimentele asa-zis „proaspete” – transportate sau depozitate perioade lungi de timp.
Mai mult, continutul de vitamina C al fructelor si legumelor variaza si in functie de conditiile in care se cultiva si de gradul de coacere la recoltare.
Cele mai bogate surse alimentare de acid ascorbic sunt:[starlist]
- macesele
- citricele
- legumele-frunze crude
- rosiile
[/starlist]Alte surse: fragii, pepenele, varza, ardeii.
Dacă sunt bine preparati, cartofii pot sa fie de asemenea o sursa importanta de vitamina C.
Continutul mediu de vitamina C al unor alimente / 100 g aliment[starlist]
- broccoli 90 mg,
- lamai 53 mg,
- portocale 50 mg,
- coacaze negre 177 mg,
- macese 1250 mg,
- ardei 139 mg
[/starlist]
[/toggle_box]
[toggle_box title=”Excesul de vitamina C” width=”Width of toggle box”]Vitamina C ingerata in exces se elimina prin urina si poate dauna rinichilor prin formare de oxalati.[/toggle_box]
[toggle_box title=”Deficitul de vitamina C” width=”Width of toggle box”]
Desi foarte rara, carenta de vitamina C se poate intalni la persoane care consuma o dieta lipsita de fructe si legume, la alcoolici, la persoane cu varsta avansata care au o dieta foarte limitata, la pacienti cu stres cronic sau la sugari cu o alimentatie exclusiva cu lapte de vaca.
Carenta grava de acid ascorbic cauzeaza scorbutul.
Simptomele scorbutului se manifesta la valori serice ale vitaminei C mai mici de 0,2 mg/100ml.
Simptome clasice ale scorbutului:[starlist]
- hipercheratoza foliculara
- tumefactia si inflamatia gingiilor, sangerarea acestora
- lipsa apetitului
[/starlist]Din cauza defectelor in sinteza de colagen:[starlist]
- ranile nu se cicatrizeaza
- apare hemoragia si
- intervin cu usurinta infectii secundare.
[/starlist]
Sunt comune alterarile nevrotice manifestate prin isterie si depresie urmate de diminuarea activitatii psihomotorii.
[/toggle_box]