Se mai numeste si tiamina.
[toggle_box title=”Ce rol are aceasta vitamina?” width=”Width of toggle box”]Ajuta la producerea de energie din carbohidrati in toate celulele din organism.[/toggle_box][toggle_box title=”Deficitul de vitamina B1″ width=”Width of toggle box”]Intrucat cei mai multi oameni consuma multe cereale si produse derivate din acestea, deficienta de tiamina este rar intalnita in zilele noastre, cu o exceptie: alcoolismul cronic. Simptomele includ oboseala, slabiciune musculara si afectarea nervilor. Deficitul de tiamina poarta numele de beri-beri si afecteaza in special sistemul cardiovascular si pe cel nervos.[/toggle_box]
[toggle_box title=”Excesul de vitamina B1″ width=”Width of toggle box”]Organismul elimina orice cantitate in exces pe care ati putea s-o consumati. Contrar unor mituri populare, un exces de tiamina nu are un efect energizant suplimentar.[/toggle_box]
[toggle_box title=”Care este necesarul zilnic de vitamina B1?” width=”Width of toggle box”]Doza zilnica recomandata de vitamina B1 depinde de necesarul de energie: 1,2 mg pentru barbatii de peste 14 ani. Pentru femei, recomandarile sunt de 1,0 mg intre 14 si 18 ani si de 1,1 mg/zi, dupa varsta de 18 ani. In timpul sarcinii si alaptarii, necesarul creste la 1,4 mg/zi.[/toggle_box]
[toggle_box title=”In ce alimente gasim vitamina B1?” width=”Width of toggle box”]
- carnea de porc macra
- germeni de grau
- organe si carne de la alte animale
- galbenus de ou
- peste
- leguminoase
- cereale integrale
[/starlist]
Continutul mediu de tiamina al unor alimente / 100 g aliment
[starlist]
- muschi de porc 0,82 mg,
- ficat de vita 0,3 mg,
- paine integrala: 0,25 mg,
- drojdie 1,43 mg
[/starlist]
[/toggle_box]