Dieta vegana este cea care exclude orice aliment de origine animala.
Una dintre posibilele probleme ale dietei vegane este nerespectarea recomandarilor privind aportul de proteine. Pentru un adult sanatos, se recomanda un aport de proteine de 0,8g/kg corp. Acest aport de proteine poate fi ușor asigurat de o alimentație vegana echilibrata, din alimente precum: lintea, migdalele, tofu, paine sau cereale.
Dar vitamina B12?
Vitamina B12 se gaseste doar in produse de origine animala. Prin urmare, cei care au o dieta vegana ar trebui sa ia suplimente de vitamina B12. Intrucat vaganii nu consuma alimente de origine animala, ar trebui sa fie prudenti sa nu dezvolte un deficit de vitamina B12.
Aportul de calciu
Printr-o dieta vegana se poate asigura un aport optim de calciu. Sunt numeroase surse vegetale care contin acest mineral, cum ar fi: legumele cu frunze verzi, broccoli, tofu, migdalele si morcovii. de asemenea, pot exista numeroase alimente care se preteaza dietei vegetariene si care pot fi fortifiate cu calciu (de exemplu cerealele).
Aportul de fier
Fierul este disponibil in numeroase alimente de origine vegetala cum ar fi: fasolea, lintea, spanacul si cerealele. pentru o mai buna absorbtie se recomanda asocierea alimentelor care contin fier cun alimente care contin vitamina C.
Piramida vegana cuprinde urmatoarele:
Primul nivel, cel de la baza – cerealele – se recomanda 6-1 portii/zi.
Urmeaza apoi fructele si legumele, cu o recomandare de 3-5 portii/zi.
Urmatorul nivel este cel al alimentelor bogate in calciu ă 4-6 portii/zi.
Urmeaza apoi alimentele bogate in proteine – 2-3 portii/zi.
In varful piramidei sunt alimentele care aduc omega-3, vitamina D si suplimentele de vitamina B12.