Dieta consumată în Spania este o variantă a dietei mediteraneene, fiind apropiată de ceea ce se consideră a fi un regim ideal pentru protecție cardiovasculară și pentru tratamentul obezității.
Primul nivel
Aici sunt situate alimentele care ar trebui să constituie baza alimentației zilnice. Este vorba despre cereale și derivatele acestora integrale sau rafinate: pâine, cereale pentru micul dejun, cartofi, paste, orez.
Acest grup are o funcție, în principal, energetică. Se recomandă 4-6 porții zilnic.
Nivelul al doilea
La acest nivel sunt situate fructele, legumele și verdețurile: acest grup aduce vitamine, minerale și fibre. Piramida spaniolă recomandă peste 3 porții de fructe pe zi, legume și verdețuri peste 2 porții pe zi, cu un total de cel puțin 5 porții de fructe și legume, zilnic.
Nivelul al treilea
Acest nivel este reprezentat în primul rând de lapte și produse lactate. Lactatele aduc proteine și calciu. Fiind alimente de origine animală, au un conținut crescut de grăsimi saturate și colesterol. Pentru a evita un consum ridicat din acest tip de grăsimi, se pot consuma degresate și semidegresate. Se recomandă 2-4 porții pe zi.
Nivelul al patrulea
Carne slabă, pește, leguminoase. În cantitate adecvată, acestea sunt o sursă importantă de proteine, dar este important să fie controlat aportul de grăsimi.
Începând de la nivelul al cincilea (5, 6, 7) consumul alimentelor indicate nu este zilnic, ci doar ocazional.
Nivelul al cincilea
Carne grasă și preparate din carne. Au un conținut crescut de grăsimi saturate și de colesterol, fosfor și sodiu (sare). Se recomandă să se limiteze consumul.
Nivelul șase și șapte
Grăsimile și dulciurile. Este recomandată reducerea consumului de grăsimi de origine animală. Este indicat uleiul de măsline pentru prepararea alimentelor.
Dulciurile au un aport mare de calorii, raportat la valoarea nutritivă.