Realizata pentru prima data in 1993, piramida Dietei Mediteraneene are la origine pattern-ul alimentar al populatiei din insula Creta, din restul Greciei, dar si din sudul Italiei, de la inceputul anilor 60. A fost ales acest pattern al populatiei din acele timpuri deoarece locuitorii din zonele respective aveau una dintre cele mai mari sperante de viata din lume si o frecventa foarte scazuta a bolilor coronariene, a unor cancere si a unor afectiuni cronice in legatura cu dieta.
Cu toate ca prezinta variatii de la o regiune la alta din bazinul Mediteranean, pattern-ul acestei diete are ca element central uleiul de masline.
Caracteristiceile principale ale dietei mediteraneene sunt:
1. Consumul crescut de lipide mononesaturate.
2. Crescutul crescut de legume (inclusiv zarzavaturi), fructe si cereale (inclusiv paine).
3. Consumul moderat de produse lactate si de alcool.
4. Consumul scazut de carne rosie.
Aportul de lipide este crescut in aceasta dieta, reprezentatn 40% din aportul caloric total, ca in Grecia sau 28%, ca in sudul Italiei. In orice caz, raporul dintre lipide mononesaturate si lipide saturate este mult mai mare fata de alte diete. In Italia este crescut consumul de paste, in timp ce in Spania este crescut consumul de peste.
Consumul de lapte este scazut in favoarea branzei; branza feta este consumata in special in salate.
Aportul crescut de legume, fructe proaspete si cereale precum si consumul crescut de ulei de masline garanteaza un aport crescut de betacaroten, vitamina C, tocoferoli, minerale si alte substante benefice ca tocoferolii.
Vinul este consumat cu moderatie in timpul meselor.
De asemenea, dieta Mediteraneana include cantitati moderate de produse de origine animala care asigura aportul de vitamina B12 si de fier.
[box_dark]
Uleiul de masline
Reprezinta principala sursa de lipide in locul grasimilor de origine animala caracteristice dietelor nord-europene. Acesta contine cantitati crescute de acizi grasi mononesaturati si cantitati reduse de acizi saturati. In ciuda aportului crescut de lipide, s-a dovedit ca uleiul de masline nu are un impact negativ asupra organismului.
In aplicare acestor observatii in dietele de astazi trebuie sa avem in vedere mai multe aspecte:
– untul era rar, iar margarina nu exista;
– consumul ambelor a crescut in ultimii 30 de ani, iar uleiul de masline a fost inlocuit cu alte uleiuri vegetale mult mai ieftine;
– urmand traditia mediteraneana, untul ar trebui sa fie consumat inc antitati foarte mici, iar uleiul de masline ar trebui sa inlocuiasca nu sa fie adaugat altor surse de lipide (margarina);[/box_dark]
Produsele lactate erau consumate in cantitate moderata (branza aromata rasa era adaugata peste paste).
Ouale erau folosite la gatit.
Vinul era consumat in cantitate moderata – 1-2 pahare, dar in unele zone era inlocuit cu apa. Femeile nu consumau vin.