Produsele zaharoase sau dulciurile se caracterizeaza prin continut ridicat de substanta uscata (pana la 98%), alcatuita in cea mai mare parte din zahar. Dulciurile care contin in majoritate zahăr, furnizeaza organismului numai glucide; cele preparate din fructe contin si saruri si vitamine, iar produsele obtinute din seminte oleaginoase contin si proteine si lipide.
Ele au valoare energetica ridicata si gust dulce nuantat.
In functie de tehnologia aplicata si natura materiilor prime utilizate, dulciurile se clasifica astfel:
- Clasa bomboanelor – obtinute din masa caramel[starlist]
- Bomboane tari (dropsuri) – umplute si neumplute;
- Drajeuri;
- Bomboane si produse din fondant;
- Bomboane comprimate, gumoase,;
- Produse zaharoase din masă gelificată: jeleuri, rahat, sugiuc;
- Fructe zaharate;
- Caramele.
[/starlist]
- Produse zaharoase pe baza de cacao – ciocolata
- Produse zaharoase din samburi grasi:[starlist]
- Halva;
- Produse obtinute din alune, arahide, nuca, susan, dupa o•anumita reteta cu sirop de zahar, arome, coloranti, purtand•denumiri diferite: martipan, persipan, nuga, crocant.[/starlist]
- Produse de cofetarie:[starlist]
- Prăjituri: uscate si cu cremă;
- Torturi – cu diferite glazuri.
[/starlist]
- Produse zaharoase dietetice -sunt fabricate dupa retete speciale pentru diferite afectiuni si•categorii de varsta.
[box_alert]Dulciurile se caracterizeaza printr-un aport caloric ridicat intr-un volum mic. Ele sunt reprezentate in varful piramidei alimentare, ceea ce inseamna ca trebuie sa fie consumate cat mai rar.[/box_alert]
Materiile prime de baza care se utilizeaza la fabricarea produselor zaharoase sunt zaharul si glucoza. La acestea se adauga: mierea, pudra si untul de cacao, grasimi, lapte si derivate, samburi grasi, seminte oleaginoase.
Materiile auxiliare folosite sunt:
- fructele, amidonul, bauturi alcolice si nealcoolice
- acizi, aromatizanţi, coloranţi şi alţi aditivi – conservanti, emulgatori- stabilizatori, substante de gelificare si materiale spumante
Materiile ajutatoare folosite uneori sunt: talc, parafina si ceara de albine, ulei de vaselina;