Piramida activitatii fizice (AF) inglobeaza exemple din acele activitati care ar trebui facute zilnic si acele activitati care ar trebui sa fie facute de mai putine ori pe parcursul unei saptamani, pentru o buna stare de sanatate.
In primul rand, trebuie definite anumite concepte si recomandari inainte de a trece le Piramida activitatii fizice. Astfel, orice miscare a corpului produsa de muschii scheletici se realizeaza cu un consum de energie. OMS recomanda ca adultii sa faca cel putin 30 de minute de activtate fizica (cel putin o ora pentru copii) de intensitate moderata, de preferat in fiecare zi a saptamanii.
Daca, in timpul activitatii fizice, o persoana este capabila sa poate o conversatie, fara a simti nici un disconfort, activitatea este, in general, de tip moderat.
Piramida activitatii fizice utilizeaza aceleasi culori ca si sistemul semaforului. Nuantele de verde sunt la baza piramidei si reprezinta acele activitati care sunt recomandate in viata de zi cu zi. Aceste activitati includ: mersul, urcatul scarilor, spalatul masinii, activitatile de pe langa casa si gradinaritul.
Mai sus, gasim activitati de tip aerobic (cardio) acestea fiind recomandate de 3-5 ori pe saptamana, intrucat acestea sunt ideale pentru controlul greutatii sau pentru pierderea in greutate. Astfel de activitati sunt: alergatul, innotatul, ciclismul si dansul aerobic.
Nuantele de galben si portocaliu includ exercitii care implica o forma de rezistenta (de exemplu ridicarea greutatilor). Acestea sunt recomandate de 2-3 ori pe saptamana. Persoanele in varsta si cele cu dizabilitati trebuie sa fie foarte prudente daca fac astfel de exercitii.
Varful piramidei este rosu, culoare care in mod normal desemneaza pericolul. Asadar, nu este intelept sa petrecem tot timpul in fata televizorului sau a calculatorului.