Se mai numește și tiamină.
Ce rol are această vitamină?
Ajută la producerea de energie din carbohidrați în toate celulele din organism.
Deficitul de vitamina B1
Întrucât cei mai mulți oameni consumă multe cereale și produse derivate din acestea, deficiența de tiamină este rar întâlnită în zilele noastre, cu o excepție: alcoolismul cronic. Simptomele includ oboseală, slăbiciune musculară și afectarea nervilor. Deficitul de tiamină poartă numele de beri-beri și afectează în special sistemul cardiovascular și pe cel nervos.
Excesul de vitamina B1
Organismul elimină orice cantitate în exces pe care ați putea s-o consumați. Contrar unor mituri populare, un exces de tiamină nu are un efect energizant suplimentar.
Care este necesarul zilnic de vitamina B1?
Doza zilnică recomandată de vitamina B1 depinde de necesarul de energie: 1,2 mg pentru bărbații de peste 14 ani. Pentru femei, recomandările sunt de 1,0 mg între 14 și 18 ani și de 1,1 mg/zi, după vârsta de 18 ani. În timpul sarcinii și alăptării, necesarul crește la 1,4 mg/zi.
Citește și Piramida mediteraneană
În ce alimente găsim vitamina B1?
Vitamina B1 se găsește într-o mare varietate de alimente vegetale și animale, dintre care mai importante sunt:
– carnea de porc macră
– germeni de grâu
– organe și carne de la alte animale
– gălbenuș de ou
– pește
– leguminoase
– cereale integrale
Laptele și produsele lactate, fructele și legumele nu sunt foarte bogate în B1, dar dacă sunt consumate în cantități suficiente au o contribuție importantă la aportul total.
Conținutul mediu de tiamină al unor alimente / 100 g aliment:
- mușchi de porc 0,82 mg,
- ficat de vită 0,3 mg,
- pâine integrală: 0,25 mg,
- drojdie 1,43 mg
Urmărește și informațiile de pe EFEMINA/NUTRIȚIE & DIETE