Din punct de vedere chimic, lipidele sau substanțele „grase” din alimente reprezinta un grup heterogen de compusi care prezinta caractere comune de solubilitate, fiind insolubili in apa, dar solubili in solventi nepolari (eter, benzen, cloroform, etc).

Lipidele sunt reprezentate in cea mai mare parte de trigliceride (98-99%), restul de 1-2% includ urme de: mono- şi digliceride, acizi grasi liberi,
fosfolipide si substante nesaponificabile care contin steroli (acest grup include si vitaminele liposolubile).
[box_light]
Functiile lipidelor in organismul uman sunt:
– sunt principala forma de depozitare si de transport a rezervelor energetice ale organismelor;
– sunt constituienti structurali ai membranelor celulare si intracelulare;
– unele lipide au roluri importante in procesele de comunicare si recunoastere intercelulara;
– sunt vitamine, hormoni, etc.
[/box_light]
Dupa functia lor, lipidele pot fi:
[starlist]
- lipide de depozit – trigliceride in principal, acumulate in zone specifice ale organismelor animale sau vegetale. Acestea constituie o sursa importanta de energie atat in alimentele care le contin cat si ca rezerva a organismului.
- lipide structurale (fosfolipide, colesterol) -fac parte din structura membranelor celulare si a unor organe – de exemplu creierul.
[/starlist]
[box_dark]
Clasificarea lipidelor din punct de vedere chimic:

- gliceride – esteri ai acizilor graşi cu glicerolul: mono-, di- şi trigliceride
- steride – esteri ai acizilor graşi superiori cu alcooli din clasa sterolilor:
-zoosteroli – colesterolul (slide 10), caprosterolul, colestanolul
-fitosteroli – stigmasterolul, sitosterolul, campesterolul
-micosteroli – ergosterolul (în drojdii)
- ceride (ceruri) – esteri ai acizilor graşi superiori cu alcooli superiori cu masa moleculara mare (ceroatul de miricil din canepa, bumbac, trestie de zahar)
Lipide complexe (heterolipide) formate din bioelemente ternare (C, H, O) alaturi de care
se pot afla alte elemente biogene (P, N, S):

- Glicerofosfolipide – conţin glicerol, acid fosforic, acizi graşi etc:
-glicerofosfolipide cu azot: cefaline, lecitine, serinfosfolipide
-glicerofosfolipide fără azot: acizi fosfatidici, inozitolfosfatide
- Sfingolipide
[/box_dark]